TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 01. 01. 1970

Jak si nahrát profilovou fotku?

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 144486.78 km
Kolo: 67291.75 km
Cvičení: 5997 h 4 min

Přátelé

Získané body

Tento měsíc: 23
Celkem: 183
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Domácí máslo - nový hit internetu

26. 08. 2017

Máslo
se stoupající cenou másla se objevují zase články o výhodách "domácího" másla. 
1. z kupované šlehačky neuděláte "domácí" máslo
2. máslo, utlučené ze sladké smetany NENÍ normální máslo, je to tzv. máslo čajové a to má mnohem menší trvanlivost (hodí se více méně jen k přímé spotřebě, má jinou chuť, vůni a není vhodné na tepelné zpracování).
3. NENÍ to levnější, než koupené máslo, nemůže být, protože ve velkém jsou větší výtěžnosti a menší náklady na výrobu
4. klasické máslo se dělá ze smetanového zákysu, ne ze sladké smetany, a to je i důvod jiné chuti a delší trvanlivosti.

Udělala jsem pokus:
2 smetany Kunín 40 % tuku = 210 g čajového másla
cena smetany: 57,80 CZK
cena másla: 68,80 CZK / 250 g čajového másla
cena normálního másla dnes v TESCO: 44,90 CZK / 250 g

K tomu si připočtěte zamatlanou kuchyň a nějaké nádobí (o rukách nemluvě) a nějakou tu fyzickou dřinu, kterou sice můžete nahradit šleháním v robotu, ale pak bude másla ještě méně (neutluče se tak dobře a rozmatlá se po větší nádobě a metlách). Tak směle do toho, jestli si chcete zkusit "domácí výrobu", zlepšit fyzičku a mít radost, že za vámi zůstane kus dobrého másla k nedělní snídani a trocha podmáslí (ze sladké smetany je dost hnusné, ale do buchet bude stačit). Nepočítejte ale s tím, že ušetříte.

Pro ilustraci dávám fotky obou másel - čajového z kupované šlehačky a normálního ze zákysu z ručně sebrané smetany (čerstvě nadojené mléko beru z farmy).

 

Hodnocení (6 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

05. 09. 2018 15:28
Daso, nemáte tak úplně pravdu. Zrovna Kunín je smetana s UHT pasterizací a emulgátory, kterí drží stabilní emulzi voda-tuk a na vyšlehání na máslo není úplně nejsnažší a nejlepší, bude mít i odlišnou chuť a možná i výtěžnost. Trvanlivost másla záleží na kvalitě jeho vyprání. A naopak jsem od autorky "Domácího mlékaře" našla, že čajové máslo, má nižší výtěžnost výroby ale trvanlivost má naopak delší než obyčejné máslo,
02. 09. 2017 11:32
Veve12: máslo na chleba používám zřídka, například pod syrečky, ale jinak máslo používám v kuchyni hodně syrové i přepuštěné. rozhodně se vyhýbám všem umělým tukům, takže rostlinné používám jen jako za studena lisované oleje a jinak sádlo nebo máslo.
28. 08. 2017 01:05
Díky za tento blog, fakt zajímavé info.Jinak jsem si vzpomněla, že moje babi dělávala opačný postup- "domácí šlehačku" z másla....to bylo v době, kdy nebylo jisté, zda bude v obchodě šlehačka právě v den, kdy byla doma potřeba:-)
27. 08. 2017 17:07
Domácí máslo pamatuju z dětství, vím,že se používala odtředivka a tlouk, ale postupy si nepamatuju. Dneska by mě ani nenapadlo dělat máslo doma. Cena v obchodech je nehorázná, ale tu kostku másla na měsíc unesu i z důchodu. A konec konců pomazánka z tvarohu nebo ryb je nejlepší na chléb i pečivo.
Ale je dobré mít vědomost o všem, díky. :-)
27. 08. 2017 07:53
Zajímavé :-) Díky!
26. 08. 2017 21:08
Moji rodiče mají krávu, takže domácí máslo a taky tvaroh mamka někdy dělá.
26. 08. 2017 20:40
To je moc zajímavé, ale protože jsem se naučila s příchodem na Stob nepoužívat nic navíc, tak to pro mě nemá cenu. Když mažu tak pomazánku domácí vyrobenou , nebo jím suchý chléb :-)
26. 08. 2017 20:14
No, jo máš výhodu, že máš v blízkosti farmu. U nás asi před 20-25 lety prodávali také čerstvě nadojené mléko, to bylo parádní. Pak to zrušili ( ale to skoro všude), a tak jsem nějaký čas kupovala mléko z mlékomatů ( ale tam už bylo upravené jen na polotučné) a ten mi také zrušili, tak teď mám smůlu. Jinak asi kdyby jsem měla možnost toho čerstvě nadojeného mléka, tak b jsem se pokusila máslo si udělat - spíš že zvědavosti ;-)
26. 08. 2017 19:11
Děkuji ti za ponaučení, já bych si nikdy netroufla na domácí výrobu másla.
Hravě žij zdravě

Na provozu webového portálu STOBklub se podílí Hravě žij zdravě z. s. Projekt je spolufinancován z dotace HMP (DOT/81/01/002536/2025).

Naši partneři